יום שלישי, 20 ביולי 2010

תרופה חדשה מצליחה לגרום לגידולי שד אלימים במיוחד להגיב לטיפול n הבשורה חשובה עבור חולות בסרטן שד גרורתי המוגדרות "טריפל נגטיב"


סקירה של 'מאיו קליניק' מעדכנת: התקדמות נוספת במלחמה בסרטן השד

הטיפול בסרטן השד – המחלה הממארת הנפוצה ביותר בנשים בישראל ובעולם – רשם התקדמות שמעוררת עניין רב בקהילה הרפואית בעולם, כאשר תרופת "איקזמפרה" (ixabepilone) הצליחה, לראשונה, לגרום לגידולי שד סרטניים להגיב לטיפול גם אצל מטופלות מסוג "טריפל נגטיב" (Triple Negative). בעוד שברבים מהמקרים האונקולוגים מסוגלים כיום להציע טיפול  – הרי שישנם סוגים אלימים (aggressive) ו"עקשניים" במיוחד, שהאונקולוגים עומדים מולם עם אפשרויות טיפול מוגבלות וללא פרוטוקול טיפול אחיד. אחד הגידולים הללו יכול להופיע אצל נשים שיש להן פרופיל גנטי מסויים. בשפה המקצועית, הפרופיל הגנטי הזה נקרא ER/PR/HER2-negative, ומכיוון שמדובר בשלושה "שליליים", הפרופיל הזה מכונה בקיצור “Triple Negative”.
חולות סרטן השד מסוג טריפל נגטיב אינן יכולות להיות מטופלות בטיפול אנטי-הורמונליים ובהרצפטין, מכיוון שתאי סרטן זה חסרים את הקולטנים (רצפטורים) לאסטרוגן, פרוגסטרון ולחלבון בשם HER2 – עובדה שמקשה על הטיפול ובסרטן שד מסוג טריפל נגטיב.
n תרופה חלוצה שהופקה בתהליך ייחודי
איקזמפרה (ixabepilone) היא הסנונית הראשונה ממשפחת תרופות חדשה בשם "אפותילונים", שנתגלתה בתהליך הפקה ייחודי מחיידק. מחקרים רפואיים מראים כי האיקזמפרה מסוגלת להרוג תאי גידול, אפילו אם פיתחו עמידות לתרופות אחרות.
באוקטובר 2007 אישר ה-FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) את איקזמפרה כטיפול תרופתי לנשים הסובלות מסרטן שד גרורתי, אשר לא הגיבו לטיפול קודם למחלתן. האיקסמפרה נבדקה בחולות עם סרטן שד גרורתי, כולל "triple negative patients".
התכשיר הוגש לסל התרופות על ידי חברת התרופות הרב לאומית Bristol Myers Squibb באמצעות נציגתה הישראלית, חברת ביוטיס.

n מחקרים: התרופה יעילה
הסקירה מ"מאיו קליניק" מתרכזת במספר מחקרים חדשים שמטרתן היתה לבחון את היעילות ובטיחות הטיפול באיקזמפרה כטיפול יחיד או בשילוב עם "קפציטבין" בחולות סרטן השד מסוג "טריפל נגטיב". במחקרים הוכח כי איקזמפרה (Ixabepilone), ממשפחה חדשה של כימותרפיה עם מנגנון פעילות חדש ממשפחת ה"אפותילון" (Ephothilone), נמצאה יעילה כטיפול יחיד ובשילוב עם "קפציטבין" בסוג סרטן שד אלים זה. איקסבפילון משפיעה על מבנים תוך תאיים וגורמת לעיכוב משמעותי בחלוקה של התאים הסרטניים ובכך פועלת לעצירת התפתחותו של הגידול.
במסגרת המחקרים המסוקרים על ידי ה"מאיו קליניק", ושממצאיהם פורסמו בספרות המקצועית הרלוונטית, עקבו החוקרים אחר התנהגות הגידולים הסרטניים של 2,261 חולות סרטן השד, כאשר 556 (24.5%) מהן חולות בסרטן שד מפושט מסוג טריפל נגטיב.
n "פעילות אנטי-סרטנית"
לדברי פרופ' אדית פרז, כותבת הסקירה, האיקזמפרה נמצאה כבעלת פעילות אנטי סרטנית משמעותית המשפיעה על סרטן השד מסוג טריפל נגטיב, ושילובה עם קפציטבין גרם לעצירת התפתחות הגידול לפרק זמן הארוך ביותר מפי שניים בהשוואה לשימוש בקפציטבין בלבד, על פי תוצאות המחקרים המסוקרים.
"בהתחשב במכלול הגורמים, תוצאות מחקרים אלו מצביעות על כך שאיקסבפילון מסתמנת כאפשרות טיפולית תקפה למטופלות הסובלות מסרטן קשה-טיפול זה".
כמו כן, מציינים החוקרים כי במקביל למחקרים הנוכחיים, נערכים בעולם המדע מחקרים נוספים הבוחנים את יעילותה של איקזמפרה בעצירת התחלקות התאים הסרטניים בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, ומדגישים כי חלק מהמחקרים הינם ייעודיים למקרים של סרטן שד טריפל נגטיב.
"אנו מקווים", הם מסכמים במאמרם, "כי מחקרים ייעודיים אלו יעשירו ויתרמו לשיפור הטיפול בחולות סרטן שד מסוג טריפל נגטיב, ובעקבותיהם יפותחו טיפולים מתאימים נוספים לסוג קשה זה של סרטן השד".